duminică, 20 februarie 2011

sexus -- henry miller







am terminat prima carte din trilogia rastignirea trandafirie. deosebit de consistenta. arta decadenta folosita ca sita pentru indepartarea cititorilor inca necopti. este deosebit acest om. m-am bucurat ca am in casa celelalte 2 volume ce urmeaza (plexus, nexus).
epoca murakami (haruki) se sfarseste aici si incepe epoca miller, henry. nu pot sa inteleg de ce nu am intrat mai repede in posesia acestor scrieri deosebite. artistul este cel ce iti deschide ochii, este aparatul locomotor al fiecaruia, este focul viu care te hraneste pentru a putea respira si gandi in voie.artistul este eliberatorul nostru.asa cum fizicienii incearca sa ne deschida noi dimensiuni in care sa privim, artistul ne ridica ceata de pe ochi sa ne putem uita in oglinda sau imprejur. asa ceva simt cand citesc fiecare pagina din plexus.
inca nu am terminat primele 100 de pagini dar am avut parte de culorile lui van gogh, de cvartetele lui bethoven, de aerul proaspat al zonelor periurbane (ideale), de dulceata unui camin japonez.
stiu ca perioada pe care o descrie e una intunecata, grea pentru supravietuirea omului de rand sau artistului, dar ceea ce a ramas este rodul unei lupte tonifiante creatoare de capodopere si de oameni intelepti.

luni, 14 februarie 2011

revolutii sau evolutii?

nu-mi plac vremurile tulburi. eu sunt facut pentru liniste si stabilitate. imi pare rau pentru egipteni si viata care ii astapta. instabilitatea este rea. democratia nu exista.

vineri, 4 februarie 2011

călătoria elefantului -- jose saramago

o carte bună.
e saramago, dar un saramago ajuns în culmea înţelepciunii şi la sfârşitul vieţii, din păcate.
am călătorit cu elefantul soliman şi am stat alături de saramago în singurătatea omului aflat la ora bilanţului şi a mesajelor către cei care vor fi.

joi, 3 februarie 2011

sexus -- henry miller

mâine împlinesc 35 de ani. eu aş vrea să mai trăiesc încă 35.
citesc Sexus de henry miller . o carte groasă, uşor de citit, densă, perversă.este o biografie scrisă secvenţial din care nu lipseşte, la sfârşit, nici o secundă din viaţa trăită, fictivă, a eroului (henry miller sau valentin).deşi fac parte integrantă din povestea vieţii sunt scene luate din reverii, vise sau istorii din auzite , care sunt sistematic împlântate pentru a crea informal subcapitole sau să fărâmiţeze prea densul material. material turnat în cuvinte deşi a constituit gânduri amare, dulci, imposibile acumulate de-a lungul vieţii reale.
mi-ar plăcea să scriu aşa. mi-ar plăcea sa am un asemenea dar. pornografia prezentă este doar un BAU-BAU pentru cei ce nu trebuie să citească această carte.
una dintre cele mai amanunţite descrieri a vieţii omului urban contemporan.
unde este realismul magic? încă nu ne-am săturat de existenţialism.

miercuri, 2 februarie 2011

mironosiţele -- federico andahazi

o carte mică, ciudată. suntem departe de autorul "anatomistul"-ui. cred ca artistul a vrut sa fie prezent si el in marea carte a fiintelor imaginare. a inventat un mic monstruleţ şi i-a facut o carte. frankenstein e si el prezent ca personaj secundar. o carte de o amiază. sugestii de cărţi găsiţi pe blogul iuliei.

barcarolle offenbach

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini