Britanicii planuiesc sa reinceapa cresterea pe scara larga a unei vechi rase locale – albina neagra – mult timp neglijata datorita introducerii unor rase de import.
In secolul al XIX-lea, albina neagra britanica a inceput sa piarda teren, numarul coloniilor micsorandu-se drastic. Crescatorii o considerau agresiva si mai putin productiva in comparatie cu unele rase provenite din sudul si estul Europei.
Astazi, insa, tot mai multi apicultori isi reconsidera pozitia fata de albinele negre, cele care, timp de secole, au produs mierea pe care o savurau, la ospete, regii Angliei. Schimbarea de optica s-a petrecut in contextul recentelor probleme cu care se confrunta crescatorii de albine: in Europa si America de Nord, albinele pier in masa, dintr-o cauza inca insuficient necunoscuta, care provoaca asa-numitul sindrom al colapsului coloniilor.
Disparitia albinelor nu afecteaza doar productia de miere, ci si pe cele de fructe si legume, deoarece albinele asigura polenizarea acestor plante, influentand direct marimea recoltelor. In Marea Britanie, numarul albinelor crescute in prisaci a scazut cu 30% intr-o singura iarna, iar Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Probleme Rurale din subordinea guvernului britanic a alocat 4,3 milioane de lire sterline (peste 4,8 milioane de euro) pentru cercetari care sa elucideze cauzele sindromului.
Pana atunci, albinele cu corpul de culoare inchisa, originare din insulele britanice si bine adaptate conditiilor locale, revin in atentia crescatorilor. Multi apicultori considera ca, printr-o selectie atenta, se pot obtine linii genetice de albine negre indeajuns de blande si, totodata, bune producatoare de miere. Exista inca populatii salbatice de albine negre in insulele britanice, dar efectivele lor nu sunt cunoscute. De aceea, primul pas catre reintroducerea albinelor negre in prisacile britanice va fi identificarea unor populatii salbatice, cu ajutorul specialistilor, dar si al oamenilor obisnuiti. Acestia au fost rugati sa fotografieze albinele negre, daca le intalnesc, si sa trimita imaginile si alte informatii utile la Asociatia Crescatorilor de Albine.
Sursa: The Independent
Albinele blande sunt productive ...se apara prost in caz de furtisag sau cand sunt atacate de viespi; cele irascibile,mai putin productive - sunt si invincibile. Trebuie sa intervina matematica: satatistici, procente, probabilitati ...si sa puna si aceasta cumpana in echilibru. De ce mor albinele? Ma intreb de atatia ani:colonia intra in iarna cu tot ce trebuie - hrana, sanatoasa, locuinta confortabila si ...dupa Boboteaza gasesti ramele cu hrana neatinse iar albinele ( toata colonia) pe fundul stupului.
RăspundețiȘtergereFraza dv. are nerv stiintific, despre photos ce sa mai zic... daca sunt ale dv. atunci aveti aparatura nu gluma si timp si talent.
Am urmarit zilele trecute un documentar despre albinele ucigase din America.
RăspundețiȘtergereInca odata se confirma faptul ca interventia omului in natura este sabie cu doua taisuri.
Sa speram ca englezii vor fi suficient de atenti si nu vor da nastere la probleme mari.
Toate cele bune!
Nu, nu am un astfel de aparat performat.
RăspundețiȘtergereMarada, forta naturii poate sterge civilizatia umana, cum sterg cu radiera elevii tai o litera gresita. Ai dreptate vorbind despre arma cu doua taisuri.
RăspundețiȘtergere