vineri, 4 decembrie 2009

samarkand amin maalouf















o carte care are legatura cu titlul sau doar prin doua elemente: omar khayyam si asia centrala (locul de desfasurare a actiunii). o aseaman unei camile cu doua cocoase: una o reprezinta trecutul, minunat desenat, viata autorului cel mai cunoscut din persia; alta o reprezinta prezentul povestitorului , adica viata persiei de la inceputul secolului al XX-lea.
o carte minunata.
daca „La portile moscheii” a fost o surpriza istoria recenta a iranului, acum ineditul a fost mai putin profund pentru ca am mai calatorit mental printre oamenii ce au generat atatea religii de la inceputul timpului incoace.
englezii, rusii, francezii, americanii inca isi imparteau puterea acolo, in minunatele locuri originale pentru paradisuri. acum doar americanii mai ameninta serios acest teritoriu sacru pentru omenire. unesco ar trebui sa-l declare zona ca si patrimoniu universal si sa lase poporul de acolo sa-si continue periplul prin istorie nestingherit.
frumoasa carte. as recomanda tuturor celor care indragesc istoria.
istoria romantata s-a dovedit pentru mine cea mai mare sursa de intrebari care a condus mereu la lecturi suplimentare si mai nou la cautari intense pe internet.
stiti ca daca scrieti omar pe motorul de cautare google apare omar khayyam imediat ca si prim raspuns?
prima mea lectura va fi carte cu poemele sale.
apoi am in fata in BPT „scrisorile persane” a lui montesquieu.

3 comentarii:

  1. Omar Khayyam... Si uitasem de el. Mi-ai adus aminte de lecturi din perioada liceului, la cursul de literatura universala... Trebuie sa-l recitesc, m-ai incitat la lectura.

    RăspundețiȘtergere
  2. cititul este truda cea mai indragita si mai cu folos.

    RăspundețiȘtergere

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini