sâmbătă, 9 mai 2009

Sequoia în Romania

În mod obişnuit, această specie gigantică de arbori creşte în pădurile din Munţii Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste două mii de metri. Pentru cei care nu cunosc, sau nu au avut ocazia să întalneasca acesti giganţi, Sequoia.ro pune în revista cele importante exemplare de acest gen din România:


SEQUOIA ROGOJEL SEQUOIA ROGOJEL

sat Rogojel, Cluj

Cel mai impunator arbore din Muntii Apuseni a poposit acum mai bine de un secol la poalele Masivului Vladeasa. Rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia este situată pe "Dealul Domnului", între comuna Săcuieu şi satul Rogojel. Grofii unguri din zona Huedinului au plantat mai multe specii rare în zonă, precum: pinul negru(Pinus nigra) şi zada (coniferul cu frunze cazatoare, cunoscuta şi sub numele de larice sau Larix decidua). Cei doi uriaşi, privesc cu nostalgie spre varful înzapezit al Vladesei visand la ţinuturile nord-americane de unde au fost adusi. Pentru o localizare a zonei, accesati acest link.



SEQUOIA MADERAT SEQUOIA MADERAT

sat Măderat, Arad

Potrivit localnicilor, baronul Dietrich Jozsef, proprietarul unei podgorii din această zonă, a adus din California, în anul 1845, trei puieţi de sequoia gigantea pe care i-a plantat pe Dealul Mare din apropierea localităţii Măderat. Cu toate că, pentru a-şi întinde rădăcinile şi pentru a se dezvolta, arborele avea nevoie de un strat de pământ cu o grosime de cel puţin 10 metri, el s-a adaptat foarte bine în localitatea arădeană unde solul are o adâncime de numai 2 metri. Toţi trei puieţii s-au prins şi s-au dezvoltat normal, însă, în urmă cu mai mulţi ani, unul dintre ei a fost lovit de un fulger şi s-a uscat. Ceilalţi doi însă, care se constituie într-un adevărat punct turistic, au aproximativ 35 de metri înălţime, iar circumferinţa lor a ajuns să măsoare peste 5 metri, putând fi cuprinşi cu greu de patru oameni cu braţele deschise. Pentru o localizare a zonei, accesati acest link. Multumiri lui Claudiu Oltean pentru trackul în format GPX catre exemplarul din Maderat.



SEQUOIA HERCULANE SEQUOIA HERCULANE

Baile Herculane,
Caras Severin

Arborele sequoia ne dovedeste prin prezenta sa la Baile Herculane ca este capabil să se dezvolte şi în conditiile unei altitudini reduse. Asezarea lui pe Valea Cernei, la o altitudine de 160 m, pe aceeasi paralela cu Nisa şi Venetia, ii confera un climat cu influente mediteraneene. Turistii romani sau straini care trec pe aici raman impresionati datorita adaptarii lui la aceasta statiune balneoclimaterica. Arborele din Herculane este mic. El nu a ajuns înca la maturitate, cu toate ca în prezent masoara 30 de metri înaltime şi un diametru de 1,50 metri. Fiind o specie rara, arborele a fost declarat monument al naturii. Pentru o localizare a zonei, accesati acest link.



SEQUOIA ORADEA

Oradea, Bihor

Oradea este orasul cu cei mai multi arbori sequoia din tara. Primaria a hotarit să valorifice zestrea dendrologica de care dispune orasul şi să amenajeze un parc pornind de la cele trei exemplare de sequoia gigantea existente în vecinatatea Scolii Generale nr. 14. Cei trei mamuti verzi vor fi inclusi în circuitul turistic al orasului. Dupa parerea lui Marton Venczel, cercetator stiintific, "Spatiul în care se gasesc cei trei sequoia gigantea a fost un parc al Palatului Baroc". La momentul actual acestia au o vechime de peste 100 de ani iar înaltimea lor variaza între 19 şi 22 de metri, iar diametrele sunt cuprinse între 64 şi 90 cm. Pentru o localizare a zonei, accesati acest link.


sursa : sequioa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini