sâmbătă, 9 mai 2009

Ziua Europei



Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, ziua de 9 Mai a devenit deja o tradiţie pentru noi. Aceasta va avea loc în acest an sub genericul "Ziua Europei este şi ziua ta" şi va cuprinde o largă paletă de manifestări având ca scop apropierea cetăţeanului de valorile esenţiale ale Uniunii Europene. Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europa distrusa din punct de vedere material, frământata de puternice crize politice si divizata, prin “cortina de fier”, în doua mari blocuri: Est si Vest. Apare, în acest context, un puternic curent înspre o politica internaţionala care sa fie capabila sa oprească o a treia conflagraţie mondiala si sa consolideze Europa din punct de vedere economic (în fata S.U.A. si a U.R.S.S.). Sunt create, aşadar, după război o serie de organizaţii internaţionale, dintre la nivel universal si regional-european, organizaţii având caracter politic, militar sau economic. Într-un moment complicat din primăvara anului 1950, si anume: începerea Războiului Rece, lui Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franţei, îi este încredinţata de către omologii si din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii o misiune foarte importanta: crearea unui plan care sa duca la reintegrarea Germaniei Federale în concertul european.

La 18 aprilie 1951, şase ţări (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda) au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). Ulterior, în 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înfiinţată Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985. Mai mult decât în alte ocazii, ziua de 9 Mai are, în 2003, o încărcătură simbolică aparte, în contextul în care Uniunea Europeană se pregăteşte pentru cea de-a cincea şi cea mai amplă extindere din istoria sa, "Cei 15" din prezent urmând să devină "Cei 25" la 1 mai 2004, şi "Cei 27" în 2007, după ce şi România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană. Totodată, în acest an, Convenţia privind viitorul Europei va definitiva proiectul unui nou Tratat constituţional, ce va crea cadrul necesar unei funcţionări eficiente a Europei extinse. Printr-un efort asumat de Guvernul României, cu sprijinul Delegaţiei Comisiei Europene în România, Ziua Europei va fi din 2003 o sărbătoare a întregii ţări, manifestările fiind organizate în Bucureşti şi în toate reşedinţele de judeţ, precum şi în multe alte localităţi.

Cu ocazia Zilei Europei, în parcul Herăstrău din capitală au fost ridicate douasprezece statui din bronz, reprezentându-i pe cei care au pus bazele comunităţii europene. Busturile celor douasprezece personalităţi pot fi admirate si vizitate pe Insula Trandafirilor din parcul Herăstrău. Va fi sărbătorită intr-un mod original, organizând, la propunerea preşedinţiei austriece a UE, dezbateri publice in cafenele celebre din capitalele celor 25 de tari membre ale UE, si ale României si Bulgariei. Va avea loc şi o paradă a fanfarelor militare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini