sâmbătă, 26 septembrie 2009

Cea mai mare comoara anglo-saxona descoperita de un somer britanic

Comoara

Foto: thelichfieldblog.co.uk

Să fii şomer nu e neaparat o tragedie. Un britanic, rămas fără serviciu, s-a concentrat pe căutatul comorilor. Norocul i-a surâs: a gasit un fabulos tezaur anglo-saxon. Peste un an, când va primi banii pe comoară, va fi sigur ca nu va mai avea vreodata nevoie de serviciu.

Terry Herbert este pasionat căutător de comori de la vârsta de 18 ani. De atunci el cutreieră câmpul în lung şi în lat, înarmat numai cu un detector de metale, dar tot nu i-a venit să creadă când a dezgropat primul coif de aur. "Am fost şocat", spune el. "La început nu mi-am dat seama ce este. Abia după un timp am înţeles despre ce e vorba."

Descoperirea este una fără precedent, a apreciat arheologul Kevin Leahy. Terry a găsit ea mai mare comoară anglo-saxonă: o mie cinci sute de obiecte, din secolul al şaptelea. În total, cinci kilograme de aur şi două kilograme şi jumătate de argint. "Majoritatea sunt accesorii pentru săbii, ceea ce e incredibil. De asemenea, sunt obiecte de aur cu gravuri, care nu înţelegem exact ce sunt, un fel de şerpi mici din aur", explică arheologul.

Peste un an, Terry va afla cât valorează comoara. Suma o va împărţi jumătate-jumătate cu proprietarul terenului care ascunde bogăţia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini