vineri, 23 octombrie 2009

Bătălia de la Stalingrad

Soviet soldiers moving at Stalingrad.jpg
Conflictul: Al doilea război mondial, Frontul de răsărit
Data: 21 august 19422 februarie 1943
Loc: Stalingrad, Uniunea Sovietică
Deznodământ: Victorie decisivă sovietica

Bătălia de la Stalingrad a fost un punct de cotitură dintre cele mai importante ale celui de-al doilea război mondial şi este considerată cea mai sângeroasă şi mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de brutalitate şi de lipsa de grijă pentru populaţia civilă, manifestate de ambele părţi angrenate în conflict.

Bătălia include campania de bombardamente a oraşului Stalingrad (azi redenumit Volgograd) din sudul Rusiei, atacul terestru german asupra oraşului, luptele din interiorul oraşului însuşi şi contraofensiva sovietică care, în cele din urmă, a încercuit şi distrus forţele germane şi ale celorlalţi aliaţi din cadrul Axei din oraş şi din raionul oraşului. Numărul total al pierderilor este estimat la aproximativ 3 milioane. Lipsa datelor exacte este datorată refuzului guvernului sovietic de atunci de a calcula pierderile din cauza temerilor că sacrificiile ar fi părut prea mari şi ar fi demobilizat eforturile de război. Forţele Axei au pierdut aproximativ un sfert din efectivul total de pe frontul de răsărit şi nu şi-au mai revenit niciodată de pe urma acestei înfrângeri. Pentru sovietici, victoria de la Stalingrad a marcat începutul eliberării patriei, luptă care a dus în cele din urmă la victoria din 1945 asupra Germaniei Naziste.

Un comentariu:

  1. cu mult mai importanta a fost victoria sovietica de la Kursk decat Stalingradul in desfasurarea ostilitatlor - opinia multor istorici pe care o impartasesc.

    RăspundețiȘtergere

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini