duminică, 25 octombrie 2009

Andropauza



Termenul de andropauza desemneaza totalitatea manifestarilor psihologice si organice observate la barbatii intre 50 si 70 ani, datorita diminuarii progresive a productiei de androgeni. Termenul a fost creat prin analogie cu cel de "menopauza", desi barbatii nu dispun de un punct de reper, cum este incetarea menstruatiei la femei, pentru a marca aceasta tranzitie. Menopauza reprezinta intreruperea fiziologica a functiei menstruale la femeia intre 45 si 55 ani, insotita de simptome neplacute si de pierderea osoasa de-a lungul anilor.

Desi nu exista un fenomen analog pentru barbati, termenul de "andropauza" este tot mai utilizat pentru a descrie unele simptome intalnite la barbatii de varsta mijlocie si atribuite scaderii nivelului de testosteron. Andropauza reprezinta o deficienta hormonala ca urmare a reducerii functiei testiculare.

Androgenii sunt hormoni sexuali masculini produsi de testicule si glandele suprarenale. Testosteronul, a carui concentratie este de 20 ori mai mare la barbati decat la femei, este principalul hormon androgen. La barbati, androgenii se afla la originea caracterelor sexuale secundare (pilozitate, voce, etc.) si mentin spermatogeneza (producerea de spermatozoizi). De asemenea, ei joaca un rol important in libido (dorinta sexuala) si influenteaza comportamentul emotional. La femeie, androgenii sunt fabricati de catre ovare si de glandele suprarenale.

Andropauza este definita drept o scadere a nivelului seric de testosteron, la barbatii de o anumita varsta, sub plaja de valori normale observate la barbatii tineri, asociata unui sindrom clinic ce corespunde unei deficiente de androgeni.

Sindromul clinic consta in anumite simptome (oboseala, capacitate redusa de concentrare, iritabilitate, pierderea interesului pentru actul sexual) si semne (anemie, pierderea fortei musculare, modificarea masei musculare, diminuarea densitatii osoase, disfunctia erectila).

2 comentarii:

  1. Am citit de intrare utilizând traducator Google, am gasit foarte interesant. Aşa cum am tradus comentariul meu. Salutări de la Argentina.

    RăspundețiȘtergere

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini