sâmbătă, 24 octombrie 2009

Menopauza




Semnele si simptomele menopauzei


Semnele si simptomele menopauzei difera de la o femeie la alta, iar la aceeasi femeie, variaza in timp. Menopauza poate fi insotita de tulburari mai mult sau mai putin importante. Este vorba in general de bufeuri de caldura, uscaciune vaginala, tulburari urinare, schimbari bruste de dispozitie (iritabilitate, depresie, anxietate), tulburari ale somnului (insomnie). Aceste tulburari nu sunt grave in sine si nu prezinta riscuri pentru sanatate. Durata in care se manifesta poate varia de la cateva luni la cativa ani.

» Cicluri menstruale neregulate
Menstruatia poate disparea subit, sau poate deveni treptat mai mult sau mai putin abundenta, inainte de inceta complet. Ciclurile menstruale neregulate pot fi primul indiciu al apropierii menopauzei.

» Scaderea fertilitatii.
Atunci cand ovulatia incepe sa fluctueze, exista mai putine sanse de a ramene insarcinata. Totusi, inainte de a se implini un an de la incetarea menstruatiei, sarcina este inca posibila.

» Bufeurile (valurile de caldura)
Pe masura ce nivelul de estrogen scade, vasele de sange se dilateaza rapid, determinand cresterea temperaturii pielii. Acest lucru poate duce la aparitia bufeurilor, care se manifesta printr-o senzatie de caldura insotita uneori de inrosirea pielii, care incepe de la nivelul fetei si gatului, si se extinde la piept, umeri sau chiar se generalizeaza.
Bufeurile reprezinta cel mai frecvent simptom, iar la unele femei pot fi insotite de transpiratii abundente. In general, bufeurile dureaza de la 30 secunde la cateva minute. Frecventa precum si durata bufeurilor variaza de la o femeie la alta. Ele pot aparea la fiecare ora sau doar in mod ocazional, pot face parte din viata cotidiana timp de un an, sau pot sa nu apara niciodata.

» Uscaciunea vaginala
Din cauza deficitului de estrogen din perioada menopauzei, vaginul poate deveni mai uscat si mai putin “elastic”. Rezultatul este reprezentat de senzatiile de arsura sau de prurit, dar si de cresterea riscurilor de infectii ale tractului urinar sau vaginului. In aceste conditii, raporturile sexuale pot deveni dureroase.

» Tulburarile urinare
Controlul vezicii urinare fiind mai putin eficient, se poate manifesta incontinenta urinara -pierderea involuntara de urina, in special in timpul eforturilor (stranut, ras, etc.) si senzatia imperioasa de a urina. Aceasta problema trebuie tratata pentru a nu se accentua.

» Modificarile pielii
Structura si textura pielii sunt influentate de hormonii sexuali si de modificarile biologice generale legate de imbatranire. Dupa menopauza, pielea devine mai fina si fragila si se pot observa mai bine ridurile. La femeile care au suferit de acnee la varsta adulta, aceasta se poate agrava. Desi nivelul de estrogen scade, corpul continua sa produca o cantitate mica de hormoni masculini (testosteron). Drept urmare, pot aparea firisoare de par pe fata, piept si abdomen.

» Luarea in greutate
Deseori, odata cu menopauza, femeile se ingrasa si observa ca este mai greu sa piarda aceste kilograme decat inainte.
Luarea in greutate nu este legata in mod direct de modificarile hormonale ale menopauzei. Totusi, menopauza determina o modificare in repartizarea grasimii, care se acumuleaza mai frecvent la nivelul abdomenului si in jurul taliei, decat pe solduri si fese.

» Tulburari emotionale si cognitive.
Femeile se pot confrunta cu iritabilitate, oboseala, scaderea memoriei si a puterii de concentrare pe masura ce se apropie de menopauza. Aceste simptome au fost puse pe seama fluctuatiilor hormonale. Dar si alti factori sunt implicati: lipsa de somn, evenimente stresante (plecarea copiilor de acasa, pensionarea, etc.)

» Alte tulburari ale menopauzei
Menopauza poate fi insotita si de alte tulburari: dureri de cap, senzatie de oboseala intensa, tulburari ale somnului, dureri articulare, etc. Unele femei pot avea stari depresive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini