duminică, 25 octombrie 2009
Ortofizica - partea 1.
Inca inainte de 1989, academicianul Mihai Draganescu, a dezvoltat, scriind, rand pe rand, lucrarile "Informatia materiei", "Profunzimile lumii materiale", "Ortofizica", si "Modelul ontologic inelul lumii materiale ", un model ontologic original, pe care l-am studiat in tineretea mea, si am decis sa postez acum pe blog notitele mele de atunci. Am vazut ca posteaza si alte bloguri texte despre modelul ontologic " inelul lumii materiale", dar consider ca este loc si pentru mine pentru a populariza acest model. O fac din notitele mele din cartea "Ortofizica"
INELUL LUMII MATERIALE
"Inelul lumii materiale reprezinta un model filosofic al intregii existente ( o teorie generala a existentei) elaborat in cadrul filosofiei materialist-dialectice. In conformitate cu acest model, lumea materiala se inchide intr-un inel : PROFUNZIMI - UNIVERS - PROFUNZIMI.
Din profunzimile lumii materiale s-a nascut universul nostru, printr-o multime de particule elementare, aparute din profunzimi in urma unor fluctuatii fenomenologice ( schimbare spontana de stare); insusi spatiul este constituit din cuante. Fiecare cuanta de spatiu sau particula elementara este constituita din doua principii elementare : INFORMATERIA si LUMATIA. Agregarea particulelor elementare in particule mai complexe, apoi in atomi, molecule si corpuri se produce conform legilor fizicii, legi, in general, cunoascute. Numai trecerea de la materia profunda la particulele elementare nu este cunoscuta de fizica. De aceea se pune problema cercetarii fizicii profunzimilor materiei. Spre deosebire de particulele elementare, incluzand si cuantele de spatiu, si de toate corpurile inerte, in care cuplajul dinte lumatie si informaterie oculteaza informateria, organismele vii au acces in informaterie, ceea ce ofera posibilitatea explicarii tuturor proprietatilor lor deosebite prin influenta unor lacune in "carcasa" lumatiei, care, in organismele vii, apar ca INTRODESCHIDERI catre INFORMATERIE. Astfel, lumea materiala devina autoconstienta si se constituie intr-un inel, viul avand un rol determinant in constientizare. Conceptul "inelul lumii materiale" ofera o imagine unitara, opusa viziunii filosofice sistemice pentru care lumea construieste sisteme peste sisteme, din caramizile ei elementare, fara sa explice de unde vin aceste caramizi sau cum se formeaza ele. Conceptul "inelul lumii materiale" ofera un cadru general al unitatii stiintei, recunoscand forme ale materiei care imbratiseaza toate straturile lumii materiale, legandu-le intre ele, agentul de legatura fiind fiintele vii, in special acelea care dezvolta o constiinta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu