vineri, 13 noiembrie 2009

Dragostea, in "Lantul vrajit" de Mihail Prisvin


"Prietene, in dragoste rugaciunea este neputincioasa; Nu se poate castiga incetul cu incetul, inchinandu-te dimineata, seara si noaptea. Nici un efort, nici un talent nu te poate ajuta sa-ti capeti iubita daca nu exista O HOTARARE IN NATURA, care nu depinde de noi.
Zadarnice sunt toate rugaciunile, oricat de fierbinti, pana la sudoarea insangerata si chiar si rugaciunile care ar putea muntii din loc, cu toate zacamintele lor pretioase. RUGACIUNILE NU VOR MISCA NICI UN FIR DE PAR DE PE CAPUL FEMEII IUBITE, ELE NU VOR AJUNGE LA EA NICI IN VIS : pentru dragoste nu exista rugaciuni fierbinti, toate sunt zadarnice daca soarta nu vrea sa va uniti."

4 comentarii:

  1. Foarte bine zis, insa ce se intampla daca inlocuim notiunea "soarta" cu "Dumnezeu"? Nu se intampla nimic sau se intampla totul, la fel ca si in cazul in care nu Dumnezeu, ci soarta ar fi cea care ar "dirija" totul. Dar puterea/statutul rugaciunii ar fi alta.
    Cred ca centrul de greutate al problemei este in intrebarea "suntem pioni ai unui plan superior puterii noastre de intelegere sau nu?"
    Cat despre femeia iubita... un mustang caruia, cu putin noroc, tot ii pui capastrul pana la urma. Sau iti cumperi alt cal, din iarmaroc, daca nu reusesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Prisvin crede in soarta, eu doar redau textul dintr-un caiet cu citate vechi de 40 de ani, pentru o prietena tanara. Eu nu am nevoie sa schimb mustangul : de mine femeia dorita nu are scapare.Si nu este o chestiune de iarmaroc, ci o taina dintr-o alta taina, o minune...

    RăspundețiȘtergere
  3. O alta taina ,o minune... OARE DE UNDE VINE ?Avem oare ceva trimis de "SUS"?

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumneavoastra, doamna Marioara, sigur ca aveti o minune venita de sus : acest pruncut minunat din fotografie !

    RăspundețiȘtergere

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini