Tigarile ucid gustul alimentelor nu doar pentru ca lasa in gura aroma tutunului, ci si pentru ca fumatul deterioreaza papilele gustative. Este concluzia unui studiu publicat in revista BioMed Central de Pavlidis Pavlos de la Universitatea Aristotel din Thessaloniki, Grecia.
Echipa de experti greci condusa de Pavlidis Pavlos a examinat 62 de persoane, dintre care 28 fumatoare. In cadrul unui prim experiment, cercetatorii au masurat sensibilitatea voluntarilor la diferite arome prin intermediul unor electrozi conectati la papilele fungiforme. A reiesit ca pragul perceptiei gustului este mai ridicat la fumatori, adica acestia au o sensibilitate gustativa mai scazuta. In partea a doua a experimentului, utilizand un endoscop pentru a studia forma, numarul si dimensiunile papilelor, expertii au mai remarcat si ca, tot la fumatori, acestea sunt mai putine si au o forma mai aplatizata. Prin urmare, potrivit acestui studiu, fumatul anihileaza gustul alimentelor, scotand din uz “antenele” capabile sa le capteze.
Sursa: Corriere della Sera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu