marți, 21 iulie 2009

Eclipsa de soare vizibila din China, 22 iulie 2009

Miercuri, 22 iulie 2009 va avea loc cel mai important fenomen astronomic al anului 2009: o eclipsa totala de Soare. Din nefericire nici aceasta eclipsa nu se va putea observa de pe teritoriul Romaniei. Eclipsa de Soare din 22 iulie este foarte importanta pentru ca va fi cea mai lunga eclipsa de Soare din secolul XXI. Durata totalitatii in punctul maxim al eclipsei va fi de 6 minute si 39 de secunde. Pata de umbra a Lunii va atinge Pamantul in Marea Arabiei iar apoi va strabate Asia de sud-est trecand prin tari ca India si China.
Seria Saros

Eclipsa totala de Soare din 22 iulie 2009 face parte din seria Saros cu numarul 136. Aceasta serie a inceput pe 14 iunie 1360 cu o eclipsa partiala foarte mica in zona polara sudica. Ultima eclipsa a seriei va avea loc in apropierea cercului polar de nord pe 30 iulie 2622. Diagrama de producere a eclipselor de Soare in seria Saros 136 este:

8P 6A 6H 44T 7P

Diagrama prezinta in ordine cronologica numarul si tipul eclipselor din serie: P - partiale, A - inelare, H - hibrid sau inelar-totale, T - totale.

Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 este al 37-lea membru al seriei Saros 136, fiind a 17-a eclipsa totala. Dupa aceasta eclipsa in cadrul seriei se vor mai produce inca 27 de eclipse totale. Urmatoarele doua eclipse ale seriei vor fi foarte importante pentru ca se vor produce in zone accesibile iar durata totalitatii va depasi 6 minute. Eclipsa totala din 2 august 2027 reprezinta o mare oportunitate pentru toti europenii in viata care vor sa vada o eclipsa totala foarte lunga (durata totalitatii mai mare 6 minute), pentru ca umbra Lunii va trece razant prin sudul Spaniei si nordul Africii. Maximul eclipsei (6m23s) va avea loc in Egipt. Urmatoarea eclipsa din 12 august 2045 va trece prin zona centrala a SUA si aici din nou durata totalitatii va depasi 6 minute.

Eclipsa pe Glob

Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 va fi cu siguranta unica eclipsa totala a secolului XXI. Avand durata de 6 minute si 39 de secunde in punctul maxim si trecand prin zona populate ale Asiei de sud-est, fenomenul este si cel mai important eveniment astronomic al anului 2009. Din nefericire eclipsa nu se va putea vedea deloc in Romania.

Pentru detalii ale zonelor unde eclipsa va fi totala si predictii locale ale eclipsei folositi harta de mai jos (se recomanda folosirea browserului web Mozilla Firefox):

Harta interactiva a eclipsei - Google Maps

Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 debuteaza la ora 23.58 UT (21 iulie) cu primul contact al penumbrei lunare cu suprafata terestra undeva in sudul Iranului.

Umbra Lunii atinge Pamantul la ora 00.53 UT (22 iulie) in golful indian Khambhat, foarte aproape de uscat la rasaritul Soarelui. Banda de totalitate este foarte lata pentru ca Luna va trece la perigeu (distanta minima Luna-Pamant) cu doar cateva ore inainte de inceputul eclipsei. Imediat umbra Lunii acopera zone mari de uscat ale Indiei ce contin orase ca Surat, Indore, Bhopal, Varanasi si Pata iar durata totalitatii pe linia de centralitate ajunge la 4 minute. Inainte de a ajunge in China la ora 01.05 UT, umbra trece rapid peste teritorii apartinand Bhutan, Nepal, Bangladesh si Burma (Myanmar). Calatorind prin China catre est, eclipsa totala ajunge la durata de 5 minute in provincia Sichuan. Orase ca Chengdu, Chongqing, Wuhan si Hangzhou au parte de eclipsa totala. La ora 01.35 UT umbra Lunii se apropie de coasta si implicit de cel mai oras al Chinei - Shanghai cu o populatie de aproximativ 19 milioane de locuitori. In Shanghai eclipsa se produce la 01.39 UT si totalitatea dureaza 5 minute, orasul nefiind pe linia de centralitate. Aceasta se afla la 70 km sud si eclipsa totala dureaza 5m55s. La 01.40 UT umbra lunara paraseste uscatul, trecand peste Marea Chinei de Est si peste insulele japoneze Ryukyu si Iwo Jima.

Eclipsa maxima are loc in sudul Oceanului Pacific la ora 02.35.19 UT. Durata eclipsei totale este maxima: 6 minute si 39 de secunde. De asemenea Soarele se afla pe cer la altitudinea maxima de 86°, foarte aproape de zenit iar banda de totalitate are latimea de 258 de km. Restul drumului umbrei nu intalneste portiuni de importante de uscat, doar cateva insule minuscule apartinand Insulelor Marshall si Kiribati. Eclipsa totala se sfarseste la 04.18 UT cand umbra Lunii paraseste suprafata Pamantului dupa 3.4 ore de drum. Banda de totalitate totalizeaza 15.200 de km acoperind 0.71% din suprafata terestra. Eclipsa continua pana la ora 05.12 UT cand si penumbra Lunii are ultimul contact cu Pamantul in sudul Pacificului.

Alte informatii despre aceasta eclipsa gasiti in diagrama eclipsei realizata de Fred Espenak.

Nota: - timpul universal este timpul folosit in astronomie. Ora de vara a Romaniei = UT + 3 ore.

Transmisii live ale eclipsei

Va invit sa observati eclipsa totala de Soare din 22 iulie 2009 live pe Internet. Alegeti una sau mai multe din adresele de mai jos pentru a vedea in direct aceasta frumoasa eclipsa de Soare (in paranteza este data locatia de unde se transmite eclipsa):

University of North Dakota - SEMS (Wuhan, China)

Live ! Eclipse 2009 (Japonia)

Taiwan Webcast Group (China)

Grupo Saros (Wuhan, China)

Eclipse City (Shanghai, China)

Nota: eclipsa totala se va produce in Asia de Sud-Est intre orele 3.53 si 4.40 (ora oficiala de vara a Romaniei) !!!



Eclipse viitoare:

* 22 iulie 2009 - eclipsă totală de Soare, cu durata de acoperire totală de aproape 6 minute (foarte lungă), vizibilă în China;
* 13 Noiembrie 2012 - eclipsă totală de Soare, vizibilă în nordul Australiei şi în Pacificul de Sud;
* În 2027.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini