miercuri, 19 august 2009

Spaga de 600 de milioane de lei, uitata in carciuma - Plasa cu bani a fost gasita de politisti si restituita lui Ionel Mantog


INCREDIBIL. In urma cu cateva zile, politistii comunitari din Targu Jiu au gasit o spaga de 600 de milioane lei vechi, uitata intr-o carciuma din localitate. Plasa in care se aflau banii a fost restituita celui pe care politistii l-au considerat proprietarul ei. Este vorba de Ionel Mantog, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, si director al Complexului Energetic Turceni.

O plasa neagra. Intamplarea s-a petrecut in localul „Kaiser”, cand trei politisti comunitari, aflati in timpul lor liber, s-au asezat la una dintre mesele care tocmai se eliberase. Nici nu au apucat bine sa ia loc, cand unul dintre politisti a descoperit o punga neagra, de cadouri, in care se aflau doua teancuri de bani. Dupa aprecierile acestuia, a fost vorba de 600 milioane lei vechi.

„La nici un minut de la aparitia noastra, doua dintre persoanele cu care se afla Ionel Mantog la masa au plecat, iar dupa alte cateva minute a plecat si Mantog cu cealalta persoana cu care ramasese. Fiind singura masa libera, ne-am asezat acolo, iar Petrisor a ocupat exact scaunul pe care statuse Mantog. L-am vazut imediat cum a sarit ca ars si s-a uitat pe scaun. A scos o plasa neagra de cadouri si, de teama ca a spart ceva, s-a uitat in ea. Intr-un ziar erau invelite doua teancuri de bani. Era un teanc de 500 de lei si unul de 100 de lei, de aceea aproximez ca suma era de 600 milioane lei vechi”, a declarat unul dintre politistii comunitari.

Mantog a spus ca face cinste. Socati de descoperirea facuta, politistii au actionat repede, pentru a restitui proprietarului punga cu bani. „Am luat plasuta, am alergat repede dupa ei, pe Mantog nu l-am mai prins. In prezenta mea, unul dintre cei pe care i-am ajuns, si care statuse la masa cu Mantog, l-a sunat pe acesta sa-i dea plasuta aceea. Prin persoana respectiva, Mantog mi-a multumit si mi-a spus ca o sa-mi faca o cinste cand o sa ma intalneasca”, a afirmat Petrisor Gananau, politist comunitar in Targu Jiu, multiplu campion national de box seniori.

Mantog neaga tot. Si cu atat a ramas Gananau, respectiv cu multumirile adresate prin telefon. Ca de mai mult nici nu a fost vorba, mai ales ca ulterior, Mantog nu a mai recunoscut ca a luat plasa cu banii. In fapt, a negat chiar si faptul ca ar fi fost la terasa „Kaiser”. Culmea tupeului, cu toate ca exista trei marturii ale politistilor comunitari si multe altele ale martorilor prezenti pe terasa, Mantog a afirmat ca va cere Politiei Comunitare un raport despre acea zi si, in cazul in care Politia nu are un asemenea raport, intentioneaza sa o dea in judecata.

Ion Tudor, seful Politiei Comunitare Targu Jiu, confirma cele intamplate si afirma ca politistii au actionat conform legii. „Cert este ca a fost gasita o sacosa cu bani. Au vazut ca erau bani, ca trebuiau sa se uite in ea si, conform procedurii, cei trei au dat-o unuia dintre cunoscuti, dintre cele patru persoane care au fost la masa”, a spus Tudor.

Mantog si dosarele la DNA. Daca banii au ajuns efectiv la Mantog este greu de spus. Cert este ca o spaga atat de consistenta nu putea fi asociata decat cu un personaj controversat. Pe vremea cand era secretar de stat in Ministerul Economiei, Ionel Mantog a fost urmarit penal de procurorii DNA pentru infractiuni de coruptie, intr-un dosar referitor la modul care Mantog si-a acoperit cheltuielile privitoare la construirea vilei sale. Conform magistratilor, „Mantog a intocmit in fals doua inscrisuri in care mentiona in mod nereal ca ar fi creditat societatea care i-a construit vila. In realitate, inculpatul avea o datorie catre societatea respectiva de peste 300.000 de lei”.

Judecat alaturi de sotia magistrat. Ancheta s-a finalizat, in 2006, cu trimiterea in instanta a lui Ionel Mantog pentru infractiuni asimilate coruptiei, abuz in serviciu, fals in declaratii si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procesul se misca greu. Trimis initial Tribunalului Gorj, dosarul a fost stramutat, la cererea DNA, la Tribunalul Sibiu. Alaturi de Mantog, a fost trimisa in judecata si sotia acestuia, judecator in cadrul Tribunalului Gorj.

Din probele administrate la dosar a rezultat ca la data de 4 mai 2005, cu ocazia completarii, in calitate de judecator, a declaratiei de avere pentru Consiliul Superior al Magistraturii, Luminita Ecaterina Mantog a omis sa declare ca detine un teren cu suprafata de 400 mp, situat in comuna Slivilesti (judetul Gorj). Probatoriul a aratat ca scopul urmarit de Luminita Mantog a fost ascunderea modului ilicit in care sotul sau a dobandit terenul respectiv.

Cu toate ca fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a fortat demiterea lui Mantog, din cauza dosarelor sale penale, acesta din urma a fost numit de actualul ministru al Economiei, Adriean Videanu, director la Complexul Energetic Turceni, institutie pentru a carei prejudiciere Mantog a fost trimis in judecata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini