joi, 18 iunie 2009

Bucsaru a prosperat de pe urma prieteniei cu "tunarul" Mihai Necolaiciuc

Cea mai importanta sursa a prosperitatii controversatului om de afaceri Dumitru Bucsaru a fost Compania Nationale Caile Ferate Române. Pe atunci, institutia feroviara era condusa de urmaritul international Mihai Necolaiciuc. Directorul care a reusit sa dea statului cel mai mare tun financiar din ultimii ani fusese numit în functie de Anca Boagiu, propulsata în fruntea Ministerului Transporturilor de catre Traian Basescu.



Contracte pe ochi frumosi



Schema de succes aplicata de grupul de interese Necolaiciuc-Bucsaru a fost una clasica: încredintarea directa de contracte grase, nu neaparat necesare performantei economice a CFR.


Clientii fideli ai sistemului feroviar "patronat" de Necolaiciuc erau societatile comerciale SC Valahorum SA, SC Continental Invest SRL, SC Star Construct’91 SRL, toate apartinând omului de afaceri ialomitean Dumitru Bucsaru. Printre "comenzile" grase de care patronul echipei de fotbal Unirea Urziceni a beneficiat se numara amenajarea complexului CFR Astoria de pe malul lacului Snagov, lucrare a carei valoare s-a ridicat la un nivel astronomic, de 700 miliarde de lei vechi. Contractele cu firmele controlate de Bucsaru au avut ca obiect livrarea de materiale de constructii, achizitiile nefiind aprobate de Consiliul de Administratie al CFR SA.



Piscina de 2,7 milioane euro



Devalizarea fondurilor SNCFR-ului a culminat prin construirea de catre Bucsaru a piscinei de la Centrul de pregatire al SNCFR de la Snagov. Nici cei mai exclusivisti constructori de la Hollywood nu ar fi fost în stare sa întocmeasca un asemenea deviz, asa cum a fost cel pentru "balaceala" conductorilor de tren. Firmele lui Bucsaru au reusit performanta facturarii unui sac de ciment cu 3,6 milioane de lei, în conditiile în care pretul nu poate trece nivelul de 200.000 de lei. Nici sezlongurile nu au fost chiar asa ieftine, pretul parafat între Bucsaru si SNCFR fiind de 4,2 milioane de lei pentru fiecare bucata. Chiar si caratul cu roaba a costat nu mai putin de 52.000 de euro. Dupa toate calculele, pretul final al construirii unei banale piscine a ajuns la un neverosimil nivel de 2,7 milioane de euro. Prietenia cu Necolaiciuc i-a adus lui Bucsaru chiar si amenajarea parcului SNCFR de la Snagov, operatiune care a costat, la rându-i, peste un milion de euro. Aceleasi preturi umflate au fost practicate si la amenajarea terenurilor de tenis, valoarea totala facturata feroviarilor, de peste 12 miliarde, ajungând sa fie de trei ori mai mare fata de pretul pietei.


sursa : aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini