joi, 25 iunie 2009

Situaţia din Afganistan



Un studiu recent sugera că situaţia din Afganistan este atât de gravă încât până şi Irakul este mai stabil decât această ţară.

Numărul violenţelor în Afganistan a crescut constant în ultimii doi ani, în pofida prezenţei a 43.000 de militari NATO aflaţi în această ţară.

Dar cum s-a ajuns până aici? Războaiele şi instabilitatea au fost, de altfel, caracteristice nu doar prezentului ci şi istoriei Afganistanului.

Afganistanul este plasat strategic între Orientul Apropiat, Asia centrală şi subcontinentul indian, pe împletitura de rute cunoscută în antichitate drept Drumul Mătăsii.



Şi tocmai această poziţie strategică a făcut din Afganistan o zonă pe care multe armate străine au încercat să o cucerească.

Nu puţini s-au dat bătuţi din cauza reliefului neprietenos - patru cincimi din teritoriul Afganistanului e muntos - şi a rezistenţei hotărâte din partea diverselor triburi.

Afganistanul a fost şi centrul luptei pentru influenţă dintre Rusia imperială şi Imperiul Britanic în secolul XIX-lea.

Mai târziu, a devenit unul dintre principalele câmpuri de luptă ale Războiului Rece când mii de soldaţi sovietici au intervenit în 1979 pentru a susţine un regim pro-comunist, determinând o confruntare de amploare în care au fost implicaţi şi americanii şi vecinii Afganistanului.


Retragerea trupelor sovietice din 1988

Dar după retragerea trupelor sovietice, comunitatea internaţională şi-a pierdut interesul în Afganistan, lăsându-l în război civil.

Venirea talibanilor la putere a adus o oarecare stabilitate după aproape două decenii de conflict.

Însă talibanii au impus un regim foarte strict, o versiune extremă a Islamului şi, totodată, au nemulţumit comunitatea internaţională fiindcă au permis unor membri ai organizaţiei al-Qaeda, în frunte cu Osama bin Laden, să trăiască în Afganistan.

După atacurile din Statele Unite de la 11 septembrie 2001, refuzul talibanilor de a-l preda pe bin Laden a provocat un nou război.

În octombrie 2001, Statele Unite şi aliaţii lor au lansat o campanie de bombardamente împotriva talibanilor, marcând astfel începutului "războiului împotriva terorismului" după cum l-au numit americanii.


Refuzul talibanilor de a-l preda pe bin Laden a provocat un nou război

Talibanii au fost îndepărtaţi de la putere.

Mii de soldaţi americani au rămas în Afganistan unde luptă cu susţinătorii talibanilor care s-au regrupat în ultimii cinci ani.

Dar războiul a lăsat Afganistanul în ruină. Este una dintre cele mai sărace ţări din lume.

În 2004 a fost adoptată o nouă Constituţie şi primele alegeri prezidenţiale directe au fost câştigate de Hamid Karzai.

Dar Afganistanul nu este nici pe departe o ţară stabilă. Autorităţile centrale nu au influenţă decât în capitala Kabul, restul ţării fiind practic controlat de militanţi islamişti şi de lideri tribali, extrem de puternici şi care au armate proprii.


Afganistanul este cel mai mare producător mondial de opiu

Una din marile probleme ale Afganistanul este şi traficul cu droguri, în care sunt de altfel implicaţi şi mulţi lideri tribali.

În pofida faptului că autorităţile au interzis culturile de mac, Afganistanul este cel mai mare producător mondial de opiu, acoperind 90% din piaţa globală.

Recent, fostul emisar al ONU în Bosnia, Lordul Ashdown, pe care preşedintele Afganistanului nu a vrut să îl accepte ca emisar ONU în ţara sa, a avertizat că NATO e pe care să piardă controlul asupra situaţiei din Afganistan.


sursa: aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini